‘De adviseurs hebben ons alle informatie op een presenteerblaadje gegeven.’

 

‘Om ons dak te isoleren, dachten we dat we een volledig nieuw dak moesten aanleggen. Dat viel uiteindelijk ontzettend mee’, zeggen Piet Kempeneers (71) en zijn vrouw Lut Hinoul (66). Het koppel schakelde zeven jaar geleden over op aardgas en plaatste een hoogrendementsketel. In 2012 werd de gevel geïsoleerd. Voor een dakisolatie vreesden Piet en Lut dat de kosten te hoog zouden oplopen. Tot bleek dat dakisolatie wél kan zonder dat het complete dak vernieuwd moest worden.

 

Een nieuw dak zou al gauw 40.000 euro kosten. ‘Tegen die kosten zagen we teveel op. Dus hadden we het idee al geklasseerd. Op een infosessie van Genk Isoleert ontdekten we dat we ons dak helemaal niet hoefden te vervangen om het te isoleren. Wat later kwam een architect van Stebo op bezoek, en toen bleek dat de isolatiewerken rond de 10.000 euro zouden kosten. Die architect heeft ons veel informatie gegeven waarvan we gewoon niet wisten dat het bestond.’

 

Financiële tegemoetkoming van stad en netbeheerder
Zowel voor de isolatie van het dak als van de gevel kon het koppel rekenen op premies. De Stad Genk moedigt dakisolaties aan met een premie van om en bij de 250 euro. Ook energienetbeheerder Infrax voorziet een tegemoetkoming in de kosten. ‘En voor de dakisolatie hebben we het maximum mogelijke bedrag geleend bij Duwolim, aan een rentevoet van 2%. Dus hoefden we zelfs niet aan onze spaarcenten te raken’, zegt Piet.

 

Gevelisolatie in één dag gebeurd
De buitengevel isoleren? ‘t Klinkt ingewikkeld, maar is het hoegenaamd niet. Er komt geen breekwerk of stof bij kijken. ‘En het was gefikst in een dag. De aannemer boorde gaten in de voegen van de buitengevel. Daarlangs werd onder hoge druk isolerend materiaal in de spouwmuur gespoten. De gaatjes, niet groter dan 2 centimeter, werden weer gedicht’, zegt Lut. Ze wijst naar enkele plekjes op de gevel. ‘Als je ’t niet weet, zie je het toch echt niet’, lacht ze.

 

Badkamer lekker warm na dakisolatie
De badkamer bevindt zich op de bovenverdieping en heeft een uitsprong naar buiten. ‘Het was daardoor ’s winters de koudste plaats van het huis. Nu het dak en de uitsprong geïsoleerd zijn, is onze badkamer veel warmer. Ik was gewend om de thermostaat helemaal open de draaien, en nu is stand 3 al ruim genoeg. Tijdens een warme dag kon het vroeger boven meer dan 30 graden zijn. Vorige zomer hebben we de ventilator zelfs niet meer moeten opzetten,’ lacht Lut.

 

Brengt het ook wat op?
Tot in de puntjes volgen Lut en Piet hun verbruik niet op, dus heel precies weten ze niet wat ze besparen. De dakisolatie ligt ook nog maar een jaar, en de winter was zo uitzonderlijk zacht dat het moeilijk conclusies trekken is. ‘We betalen nu 123 euro per maand voor verwarming en warm water. Dat lijkt me niet teveel’, vindt Piet. Lut vult aan: ‘Ik merk dat de muren warmer aanvoelen. Het huis koelt minder snel af, de badkamer is aangenaam warm en de ketel slaat minder dikwijls aan. Zelfs al zouden we nog hetzelfde verbruik hebben, vind ik dat we erop vooruit zijn gegaan. Het huis is aangenaam warm in de winter, en frisser in de zomer.’

 

Wat kost het? De muurisolatie kostte ongeveer 2400 euro, voor 157 m² geveloppervlakte. De premie bedroeg ongeveer 800 euro. De dakisolatie kostte uiteindelijk 13.000 euro: 10.000 euro voor het dak en 3000 euro voor de uitsprong van de badkamer en dakkapellen. De premies bedragen tesamen ongeveer 1200 euro. Het koppel leende 10.000 euro bij Duwolim aan 2% en betaalt 175 euro per maand gedurende 5 jaar.