Paula, nu 70 jaar, moest op haar 64ste helemaal van nul terug beginnen. Na haar scheiding stond ze in één klap alleen voor praktische huis-tuin-en-keuken-beslommeringen waar ze zich voorheen nooit mee bemoeide . Met een minimum pensioen en de hulp van Duwolim lukte ze er zopas in om de zolder van haar woning te isoleren. Paula is trots op haar zelfstandigheid. Ze schittert. ‘Ik trek mijn plan. Ik voel me in de fleur van mijn leven’, lacht ze.

 

Paula woont in een rustige straat in Diepenbeek. Ze geniet ervan om haar piekfijn verzorgde woonst – waar haar kinderen opgroeiden – netjes en gezellig te houden. Na haar scheiding moest Paula het plots zien te redden met een beperkt inkomen. Tijdens haar huwelijk was ze nooit betrokken bij administratie of geldzaken, waardoor ze die wereld nog helemaal moest leren kennen. Met enkele slimme investeringen in de woning kan Paula nu meer budget reserveren om van te leven.

 

Steun onderweg
‘Een jaar lang hielp het OCMW mij om mijn budget zo goed mogelijk te beheren. Ik kreeg ook goede raad van Patrick, onze burgemeester. Hij stelde me voor te proberen de energiekosten te verminderen. Ik verbruikte meer dan 2400 liter mazout per jaar. Ik voelde me wel onzeker over investeren in de woning. Ik was bang om teveel geld uit te geven, ik wilde het voorzichtig aanpakken. De burgemeester gaf mij de tip om raad te vragen bij de energieadviseurs van Stebo.’

 

Advies én werk uit handen genomen
‘Eerst kwam er iemand die de woning heeft bekeken en me veel energietips gaf. Van die adviseur kreeg ik zes spaarlampen. Ik heb ook gas laten aanleggen. Burgemeester Patrick Martens heeft me daarbij geholpen. En daarna kwam Debby De Krem* van Stebo/Duwolim kijken wat we nog meer konden doen. Toen zij met mij kwam praten, voelde ik direct dat ik haar kon vertrouwen. Debby heeft het huis bekeken. Zij stelde voor om de zolder te isoleren.  Voor de zolderisolatie heeft zij echt alles geregeld. Alle moeilijke praktische dingen heeft ze me helemaal uit handen genomen.  Ze heeft aannemers gebeld, offertes bekeken en zelfs de werken geregeld. Het enige dat ik nog moest doen was beslissingen nemen, en de zolder opruimen natuurlijk.’

 

In minder dan drie maanden rond
‘In november zijn we erover beginnen praten, en in januari heeft de aannemer  op twee dagen tijd 18 cm isolatie aangebracht op de zolder. Hij deed dat perfect, hij werkte echt heel proper. Toen hij klaar was, is Debby opnieuw komen kijken. Zij was tevreden met het resultaat, en ik ook.  Nu brengt ze nog de papieren in orde voor de premie, en dan is alles achter de rug. Binnenkort komt er ook een nieuwe koelkast. Ik kreeg een bon van 150 euro vermindering, en daarmee kan ik nu goedkoper een zuinige koelkast kopen. Ik ben benieuwd hoeveel besparingen me dat nu gaat opleveren.’

 

Trots!
‘Voor de scheiding wist ik helemaal niets van geldzaken. Ik heb dat allemaal geleerd. Dat is in het begin heel stressvol geweest, vooral omdat ik niemand tot last wilde zijn. Mijn kinderen willen mij wel helpen, maar die hebben ook hun eigen leven. Ik wilde echt mijn plan trekken. En daar ben ik nu heel trots op.’

 

*Debby De Krem is architecte en energieadviseur bij Stebo. Ze adviseert mensen die via een Duwolim lening willen investeren in een energiezuiniger woning. Lees haar verhaal hier LINK

 

Door Griet Bouwen, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Stebo & Duwolim. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Stebo en Duwolim geven toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Stebo/Duwolim en opname van een link naar deze pagina.