Privacyverklaring

Uw tevredenheid staat voor ons centraal. Daarom verwerken we uw persoonsgegevens. Alleen zo kunnen we uw krediet optimaal beheren en onze diensten of informatie afstemmen op uw behoeften. Respect voor uw privacy staat daarbij boven alles. Dat is ons engagement.

Duwolim verwerkt In het kader van haar dienstverlening (als Energiehuis en sociale kredietgever) persoonsgegevens van klanten (kredietnemers en begunstigden van onze dienstverlening), coöperanten, bestuurders, opdrachtgevers, partners en netwerkcontacten.

We vragen deze gegevens zelf op aan de betrokkene of krijgen de gegevens – uiteraard in overeenstemming met de toepasselijke wet op de privacy en databescherming – aangeleverd door overheden, partners of netwerkcontacten.

In onderstaande Privacyverklaring lichten we toe hoe we met deze gegevens omgaan.

Welke persoonsgegevens?

In het kader van onze activiteit als Energiehuis en sociale kredietgever verzamelen en verwerken we volgende persoonsgegevens van onze klanten:

  • identiteitsgegevens zoals naam, voornaam, adres, telefoonnummer, email, rijksregisternummer
  • persoonlijke kenmerken zoals geslacht, geboortedatum, geboorteplaats, nationaliteit
  • Socio-demografische gegevens zoals uw gezinstoestand, burgerlijke staat, …
  • Gegevens met betrekking tot het beroep zoals statuut, werkgever
  • Gegevens over het inkomen, de uitgaven en het vermogen
  • Gegevens over verzekeringen en waarborgen
  • Financiële gegevens, rekeningnummers en transactiegegevens m.b.t. de betaling van een krediet
  • Gegevens met betrekking tot de woning zoals ligging, type, waarde, technische kenmerken, energieverbruik
  • Gegevens over de overeenkomsten met leveranciers van energie, installateurs en aannemers, netbeheerders

De persoonsgegevens die we verzamelen van onze coöperanten, bestuurders, opdrachtgevers, partners en netwerkcontacten of de vertegenwoordigers daarvan blijven beperkt tot

  • identiteitsgegevens zoals naam, voornaam, adres, telefoonnummer, email, rijksregisternummer
  • persoonlijke kenmerken zoals geslacht, geboortedatum, geboorteplaats, nationaliteit, beroep

Duwolim verwerkt geen gevoelige gegevens zoals gegevens over ras of etnische afkomst; politieke opvattingen; godsdienst of levensovertuiging; lidmaatschap van een vakbond; genetische of biometrische gegevens met oog op unieke identificatie; gezondheid; seksuele leven of strafrechtelijk verleden.

Bescherming van uw privacy – wettelijke basis

We gaan met nauwgezette zorg om met persoonsgegevens. Daarbij houden we ons aan de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De persoonsgegevens worden door Duwolim verwerkt op basis van artikel 6.1. uit de AVG:

  1. Actieve toestemming van de betrokkene voor een of meer specifieke doeleinden
  2. Noodzakelijk voor de uitvoering van een overeenkomst
  3. c) Noodzakelijk om te voldoen aan een wettelijke verplichting
  4. f) Noodzakelijk voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen van Stebo in het kader van haar dienstverlening

 

Waarom vragen en verwerken we persoonsgegevens?

De persoonsgegevens van klanten (begunstigden van onze dienstverlening) worden gevraagd en verwerkt om:

  • te voldoen aan de wettelijke voorschriften die inherent zijn aan de uitvoering van onze dienstverlening
  • te kunnen genieten van de dienstverlening van Stebo conform de voorwaarden in de afgesloten overeenkomst
  • op de hoogte te zijn van ons bestaand en nieuw aanbod in het kader van onze brede dienstverlening op vlak van samenleven, wonen, werken, ondernemen, energie, leren. We gebruiken de nodige persoonsgegevens voor het versturen van nieuwsbrieven, jaarverslagen, uitnodigingen en om de klanten via andere communicatie kanalen te bereiken mits toestemming.

 

De persoonsgegevens van opdrachtgevers, partners en netwerkcontacten worden gevraagd en verwerkt om:

  • te voldoen aan de wettelijke voorschriften die inherent zijn aan de uitvoering van onze dienstverlening en het beheer van de organisatie
  • onze dienstverlening te kunnen uitvoeren, in samenwerking met directe partners en ruimere netwerkcontacten conform de eisen van opdrachtgevers, op basis van een overeenkomst en in het kader van ons gerechtvaardigd belang
  • ze op de hoogte te brengen van ons bestaand en nieuw aanbod in het kader van onze dienstverlening. Daartoe kunnen we de nodige persoonsgegevens gebruiken voor het versturen van nieuwsbrieven, jaarverslagen, uitnodigingen en om de klanten via andere communicatie kanalen te bereiken mits toestemming.

 

Waar houden we uw gegevens bij?

  • In ons ERP- systeem (elektronisch dossier)
  • In elektronische bestanden zoals Word of Excel
  • In papieren dossiers
  • Bij cloud service providers

 

Beveiliging van de gegevens

Stebo beschermt uw persoonsgegevens door passende technische en organisatorische maatregelen te nemen.

Stebo volgt hierbij de huidige technologische trends.

Zo zijn al onze computers voorzien van een recent besturingssysteem waarbij ook de updates (oa tegen veiligheidslekken) gevolgd worden.

Toepassingen en data op de computers zijn enkel toegankelijk na aanmelding met gebruikersnaam en paswoord.

Alle toestellen zijn voorzien van recente en up-to-date antivirussoftware, de opgeslagen informatie wordt geëncrypteerd indien nodig.

De netwerken worden beveiligd door een firewall.

De serversystemen staan in een beschermende omgeving. Er worden dagelijks back-ups genomen.

Er worden regelmatig informatiesessies en opleidingen georganiseerd waarbij de gebruikers gesensibiliseerd worden over hoe mails en documenten met kwaadaardige insteek te herkennen en af te blokken.

Deze beveiligingsmaatregelen worden regelmatig getest en bijgestuurd indien nodig.

Alle medewerkers worden blijvend geïnformeerd over het belang van de bescherming van persoonsgegevens.

 

Uitwisselen van gegevens

Uw gegevens worden enkel gebruikt door Stebomedewerkers in het kader van hun job en in zover dat ze hiervoor relevant zijn.

Uw gegevens kunnen uitgewisseld worden met een derde partij indien dit kadert in de beschreven doeleinden en op voorwaarde dat deze ook op een veilige en wettelijk correcte manier met uw gegevens omgaat.

Wij maken een (verwerkers)overeenkomst op met deze partijen waarin de nodige afspraken staan om de beveiliging van uw persoonsgegevens te waarborgen.

We delen persoonsgegevens ook met derden indien u ons hier de toestemming voor geeft.  Deze toestemming kunt u ten allen tijde intrekken.

In sommige situaties zijn we wettelijk verplicht, of is het toegestaan om persoonsgegevens door te geven, bijvoorbeeld aan de politie in het kader van een gerechtelijk onderzoek.

Wij verstrekken geen persoonsgegevens aan partijen welke gevestigd zijn buiten de EU.

 

Bewaarperiode

Uw gegevens worden niet langer dan noodzakelijk voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt, bewaard of zolang als wettelijk vereist

 

Hoe zorgen we ervoor dat uw gegevens veilig blijven?

Duwolim besteedt de verwerking van de persoonsgegevens uit aan de CVBA Onesto Woonpunt, met zetel te 3580 Beringen, Graaf van Loonstraat 15/2, coöperant en partner van Duwolim, die als verwerker optreedt.

Met deze verwerker werden er bindende afspraken gemaakt met betrekking tot de bescherming van de persoonsgegevens. Meer bepaald zal die daarvoor passende technische en organisatorische maatregelen nemen.. De computers die persoonsgegevens bevatten of er toegang toe geven zullen voorzien zijn van een recent besturingssysteem waarbij ook de updates (oa tegen veiligheidslekken) gevolgd worden. Toepassingen en data op de computers zijn enkel toegankelijk na aanmelding met gebruikersnaam en paswoord. Alle toestellen zijn voorzien van recente en up-to-date antivirussoftware. De netwerken worden beveiligd door een firewall. De serversystemen staan in een beschermende omgeving. Er worden dagelijks back-ups genomen.

Deze beveiligingsmaatregelen worden regelmatig getest en bijgestuurd indien nodig.

Uitwisselen van gegevens

Uw gegevens worden vertrouwelijk verwerkt. Duwolim zal uw persoonsgegevens nooit verkopen.

Om onze wettelijke verplichtingen na te komen kunnen we bepaalde persoonsgegevens delen met de in de wet opgelegde partijen. Zonder volledig te kunnen zijn, vermelden we:

  • de Nationale Bank van België als verantwoordelijke voor de Centrale voor Krediet aan Particulieren;
  • het Vlaamse Gewest, en meer bepaald het Vlaams Energieagentschap, dat Duwolim heeft erkend als energiehuis voor het toekennen van de Vlaamse energielening en het aanbieden van diensten;
  • OCMW’s die overeenkomstig het Energiebesluit van 19 november 2010 verplicht advies moeten verstrekken over het toekennen van energieleningen aan kredietnemers uit de doelgroep;

Voor operationele redenen en om onze diensten te kunnen aanbieden is het soms noodzakelijk dat we een beroep doen op zorgvuldig gekozen instanties en organisaties (“derden”) en daarmee persoonsgegevens delen. De gegevens die worden gedeeld blijven beperkt tot wat noodzakelijk is om de beschreven doeleinden te realiseren. Ze kunnen maar worden gebruikt binnen de strikte grenzen van hun contractuele opdracht en op voorwaarde dat deze derden ook op een veilige en wettelijk correcte manier met uw gegevens omgaat. Het gaat, zonder volledig te zijn, om volgende partijen.

  • Gemeentebesturen die tussenkomen in de rentelast van de energieleningen en zo ervoor zorgen dat deze leningen renteloos kunnen worden aangeboden.
  • De Provincie Limburg en de VZW Dubolimburg die er dankzij een overeengekomen financiële ondersteuning voor zorgen dat Duwolim op een voordelige manier renovatieadvies kan verstrekken.
  • Triodos Bank NV, met maatschappelijk zetel te NL-3704EC Zeist-Nederland, Nieuweroordweg 1 en met administratieve zetel te 1000 Brussel, Hoogstraat 139/3, die gedeeltelijk de kredietactiviteiten van Duwolim financiert en in dat kader rechten verwerkt op toegekende energieleningen.

We delen persoonsgegevens ook met derden indien u ons hier de toestemming voor geeft.  Deze toestemming kunt u te allen tijde intrekken.

Wij verstrekken geen persoonsgegevens aan partijen welke gevestigd zijn buiten de EU.

Geen geautomatiseerde verwerking

Hoewel uw gegevens mogelijk automatisch verwerkt worden, zullen ze steeds ook door vertegenwoordigers van de verwerker persoonlijk behandeld worden vooraleer er een besluit wordt over genomen.

Bewaarperiode

Uw gegevens worden niet langer dan noodzakelijk voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt, bewaard of zolang als wettelijk vereist.

Welke rechten heeft u met betrekking tot uw persoonsgegevens?

Duwolim vrijwaart onderstaande rechten die u heeft met betrekking tot uw persoonsgegevens:

  • U heeft steeds inzagerecht in uw persoonsgegevens
  • U kan ons vragen gegevens te wijzigen of aan te vullen
  • U kan bezwaar maken tegen de verwerking van (een deel van) uw persoonsgegevens door ons of door één van onze verwerkers.
  • U heeft het recht om een kopie van uw persoonsgegevens aan ons te vragen die we aan u of – in opdracht van u – aan een andere partij bezorgen in een gestructureerde, gangbare en machinaal leesbare vorm.
  • U heeft het recht op ‘vergetelheid’ dat wil zeggen dat u ons kan vragen om uw persoonsgegevens te verwijderen. Dit recht op vergetelheid geldt niet altijd. Alleen in de volgende situaties is het recht op vergetelheid van toepassing:
    • Duwolim heeft de persoonsgegevens niet meer nodig voor de doeleinden waarvoor we ze hebben verzameld of verwerkt
    • De betrokkene heeft eerder (uitdrukkelijke) toestemming gegeven aan de organisatie voor het gebruik van zijn gegevens, maar trekt die toestemming nu in
    • De betrokkene maakt bezwaar tegen de verwerking. Er geldt op grond van artikel 21 van de AVG een absoluut recht van bezwaar tegen direct marketing. Er geldt een relatief recht van bezwaar als de rechten van de betrokkene zwaarder wegen dan het belang van de organisatie om de persoonsgegevens te verwerken
    • De organisatie verwerkt de persoonsgegevens onrechtmatig, bijvoorbeeld omdat er geen wettelijke grondslag is voor de verwerking
  • Als de wettelijk bepaalde bewaartermijn is verstreken, zijn we wettelijk verplicht om de gegevens te wissen

Klachten

Indien u een klacht heeft over de verwerking van uw persoonsgegevens dan horen wij die graag.

U kan ons daarvoor eenvoudig bereiken via onderstaande contactgegevens.

U heeft ook het recht een klacht in te dienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit, Drukpersstraat 35 – 1000 Brussel. Dat is de toezichthoudende autoriteit op het gebied van privacy bescherming in België.

Wijziging privacy statement

Om uw gegevens zo goed mogelijk te beschermen blijven we steeds in beweging.

Duwolim kan dan ook deze privacy verklaring wijzigen. We brengen u hiervan uiteraard op de hoogte via onze website.

De laatste wijziging gebeurde op 14/05/2018.

Oudere versies van onze privacy verklaring zullen in ons archief worden opgeslagen. Stuur ons gerust een e-mail als u deze wilt raadplegen.

Identiteit van de verwerkingsverantwoordelijke en contactgegevens

Duwolim, CVBA met Sociaal Oogmerk, met maatschappelijke zetel te 3580 Beringen, Graaf van Loonstraat 15/2 en ingeschreven in het KBO onder nummer 0807 760 273, vertegenwoordigd door gedelegeerd-bestuurder Hans Vermeulen, is verantwoordelijk voor de persoonsgegevens, zoals beschreven in deze privacyverklaring.

Heeft u een specifieke vraag omtrent de verwerking van uw persoonsgegevens door Duwolim, heeft u een klacht of wenst u  bezwaar aan te tekenen tegen de verwerking van uw persoonsgegevens? Wij stellen het op prijs dat u dan contact met ons opneemt.

De contactpersoon, en verantwoordelijke voor de verwerking is David Govaert. U kan hem contacteren via mail privacy@duwolim.be of telefonisch op 011 42 24 10